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Kris:

Thank you for taking the time to look over the following information as per our conversation
On November 9, 2011.

I have attached the current Attorney’s General Opinion and the next page is the changes we
Would like to see added to the Attorney’s General Opinion.

I have also enclosed a copy of the Student Activity Manual that MASBO (Montana Association
Of School Business Officials) endorses. This manual is used by auditors as a guideline as to how
Student Activity Accounts are administered in the State of Montana.

Enclosed Student Activity Accounts from all classifications.




84 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Held: Persons summoned for jury duty before Montana Justice Courts
are entitled to statutory per diem fees for sach day’s attendance
before the court even though dismissed before actually par-
ticipating in the trial of a particular case.

November 13, 1959

Mr. Leo H. Murphy
County Attorney
Teton County
Choteau, Montana

‘Dear Mr. Murphy:

You have requested my opinion whether persons summoned for
jury duty in the Montana Justice Courts are entitled to statutory per
diem fees even though dismissed by the court during the selection of
a jury panel.

I'have your memorandum of authorities in support of your position
that such persons are jurors in actual attendance before court within
the meaning of the statutes and hence qualify for the statutory com-
pensation. .

Section 25403, RCM, 1947, provides compensation for jurors in
courts not of record:

“Jurors in courls not of record, in both civil and criminal ac-
tions, shall receive three dollars ($3.00) per day, but in civil actions
the jury must be paid by the party demanding the jury, and must
be taxed as costs against the losing party. Jurors in coroner's

inquest shall receive for their services the sum of three dollars
($3.00) per day.”

The general rule applicable in construing similar statutes is stated
in 50 CJS, Juries, Sec. 208:

“Unless a distinction is made between ‘service’ and ‘atlen-
dance’ a juror is entitled to his per diem allowance for all the
time he is necessarily in attendance on the court, whether or not
during all of this time he is actually serving as a jurer, or until
discharged, although he is not called on to serve at all.”

In Mason v. Culbert, 108 Cal. 247, 41 Pac. 464, the California
Court of Appeals decided the same question on nearly an identical
statute. The Court said:

“A juror may be in attendance upon court without being im-
paneled to try any cause, and for every day of such attendance
the statute authorizes him to be compensated. The per diem pro-
vided by the statute is not intended to be in the nature of a salary
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for the time that he is serving as a juror, or as wages for trying a
cause, but rather as compensation for the time during which he is
withdrawn from his ordinary avocation and in actual aftendance
upon the court.” (Emphasis added) Ses also Jackson v. Baehr, 138
Cal. 266, 71 Pac. 167; Bloch v. Multnomah County, 25 Or. 169, 35
Pae. 30.

The above cases are indicative of the degree of jury participalion
which constitutes actual court attendance entitling a person to a day's
compensation as a juror.

It might also be contended that a person cannot be a juror within
the meaning of the statute without first being impaneled and sworn as
such. However, our codes recognize persons as being jurors even
though excused during the selection of the ultimate jury panel. For
example, Section 94-7111, RCM, 1947, provides:

"“A challenge to an individual juror is either—
1. Peremptory, or, .
2. For Cause." (Emphasis added)

Further, an Bouvier's Law Dictionary (Rawles Revision) a juror is
defined as:

“Any person selected ond summoned according to law to
serve in that capacity, whether the jury has been actually im-
paneled and sworn or not.”

When a person is summoned for jury duty from the county, he is
compelled to neglect his business often at considerable expense and
inconvenience, to atlend court in obedience to iis order. During the
time that such individuals are withdrawn from their ordinary vocation
they are in actual attendance upon the court within the meaning of
our statutes.

It is therefore my opinion that persons summoned for jury duty
before Montana Justice Courts are entitled to their statutory per diem
fees for each day's attendance before the court even though dismissed
during the selection of a jury panel for the trial of a particular case.

Very truly yours,
FORREST H. ANDERSON
Attorney General

Vol 28
Oplaion No. 44

SCHOOLS AND SCHOOL DISTRICTS; Funds; extra-curricular funds,
investment of not authorized—SCHOOLS AND SCHOOL DISTRICTS:;
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Funds; investment of extra-curricular funds not authorized—SCHOOLS
AND SCHOOL DISTRICTS; Funds: extra-curricular funds are trust
funds—SCHOOLS AND SCHOOL DISTRICTS: Funds: expenditures
from extra-curricular funds authorized only for purose for which
fund set up—SCHOOLS AND SCHOOL DISTRICTS:
Funds: extra-curricular funds, administered by Board
of Trustees—SCHOOLS AND SCHOOL DIS-

TRICTS; Fees: exira-curricular activity fees
should be charged only in amount needed
for one school year—Section 75-

1632, RCM. 1947—Section 75-

1632.1, RCM, 1947

Held: 1. It is not a proper purpose of public school extra-curricular
activities to accumulate funds for investment.

2. That the interest realized from investments heretofore made,
should be distributed to each contributing funds on a pro
rata basis.

3. That extra-curricular school activity funds should be admin-
istered by the Board of Trustees of the school and the student
government association.

November 16, 1959

Mr. R.E. Towle
State Examiner
State Capitol
Helena, Montana

Dear Mr. Towle:

You have requested my opinion ccncerning the propriety of the
purchase of bonds by the student association of a high school. You
also asked what disposition should be made of the interest from bonds
which have in fact been purchased. You advise me that the funds so
invested were realized from assessments and fees paid into the fund by
student crganizations and also from profits of student activities.

The only statutory references to funds which are designated “extra-
curricular funds” are found in Section 75-1632, RCM, 1947, as amended,
and Section 75-1632.1, RCM, 1847, wherein it is provided that it is the
duty of the trustees to provide tor a system of bookkeeping and annual
auditing of the funds. The auditing may be done by your office or by
a qualified accountant employed by the district.

The assessment of fees from students for outside Qnﬁimmm wm
recoanized as being vroper notwithstanding our schools are 'free.
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(47 Am, Jur. 405). Such funds which are accumulated are school fundsg
and.are impressed with a trust. In 47 Am. Jur. 363, the texi states:

“Where the law provides for separate funds for distinct pur-
poses, each fund is earmarked with a trust for the particular
purpose for which it is raised, and they cannot be commingled
or used interchangeably.” :

It is a logical conclusion that o fund accumulated by assessments
of the students or student activities should be used for the specific
purpose or purposes for which the charge was made and the building
up of a surplus for invesiment purposes, however laudable the type
of investment, is a variance from the authorized purpose or purposes
for which it may be expendsd. An analogous situation is that found
in Rogge vs. Petroleum County, 107 Mont. 36, 80 Pac. (2d) 380, wherein
it was held that taxes should be levied by a county only in an amount
sufficient for the current year and to meet the needs of the current
budget. Applying ihis rule to the facts you present it must be concluded
that fees should not be charged students in excess of the amount
necessary to conduct the extra-curricular activilies of any one school
vear.

The foregoing is not to be construed as prohibiting an entering
class of students from accumulating a fund io be expended by that
class in a subsequent yvear for o trip or some other group activity.
Each year’s portion of the fund would be o valid purpose for that year.

If in fact investments have been made, the interest from the in-
vestments should be distributed on o pro rata basis o sach of the
funds which contribuied to the money which was used for the purchase
ot the investmenis.

As our statutes are silent as to the exact method of administering
extracurricular funds, it would appear to be reasonable that the
trustees and the student government body should agree on the ex-
penditure of the money keing limited, however, by the purpose or
purposes of the trust.

It is, therefore, my opinion:

L. It is not a proper purpose of public school extra-curricular
activities to accumulate funds for investment.

2. That the interest realized from investmenis heretofore made,
should be distribuled to each contributing fund on a pro rata
basis.

3. That extra-curricular school activity funds should be admin-
istered by the Board of Trustees of the school and the student
government association.

Very truly yours,
FORREST H. ANDERSON
Attorney General




INVESTMENTS

As stated previously, extracurricular funds are accumulated by students' assessments and
activities and should be used for the specific purpose or purposes for which the charge
was made. Except in rare instances, therefore, surplus moneys should not be allowed to
accumulate. Attorney General's Opinion Number 44, Volume 28, holds that:

"It is not a proper purpose of public school extracurricular activities to
accumulate funds for investment."

It would appear that the building up of a surplus for investment purposes is a variance
from the authorized purpose or purposes for which it may be expended. Therefore,
students should not be charged fees in excess of the amount necessary to conduct the
extracurricular activities of any one school year.

However, [l there is no reason why a fund account, being accumulated for a specific
purpose, could not be invested until the money is needed. Interest earned on such an
investment must be deposited to the fund from which the investment is made. We also
have no objection to the short term investment of that portion of the combined cash
balance of all fund accounts determined to be excess by current cash flow projections.
Such investments should be easily converted into cash. The interest on this type of
investment must be distributed in accordance with Attorney General's Opinion Number
44, Volume 28, which holds:

"That the interest realized from investments heretofore made should be
distributed to each contributing fund on a pro rated basis."

Such pro rated distribution may be accomplished in several ways, so long as reasonable
equity is achieved. For simplification, such distribution may be based on the cash
balance in each contributing fund at the time the interest is received.

Investments of the extracurricular fund must not be removed from the fund account
balances, but continued to be a part of the fund account or account.
Or
This is the wording we would like to have added to the
Attorney General’s Opinion.

The School District may also put interest realized from
investments into a separate student account titled Interest:
From this account the district can pay for all costs
associated with administering student activity accounts. If
and when the account reaches a substantial amount then
the district, with input from student representatives, may
purchase other equipment/supplies from this account that
enhances the education of students.




